Nőnap másképp

Nőnap így emlékezz meg a nőnapról @LaMimieux

Most pénteken lesz a Nemzetközi Nőnap, az a nap, ami, a virágokon túl, a nők jogairól szól. Gondolnak erről a napról sokan sokfélét (“Nem csak ezen az egy napon kéne értékelni a nőket! vs. “Na és mikor van nemzetközi férfinap, ha?”), amikbe én most nem is akarok belemenni. Helyette viszont összeszedtem pár tippet azoknak, akik szeretnék honorálni a Nőnapot, de talán kicsit másképp, mint a mára megszokottá vált virág.

Adomány valamilyen nőkkel foglalkozó alapítványnak

Sok olyan alapítvány van akár országon belül is, aki különböző, nőkkel kapcsolatos tevékenységet folytat. Vannak, akik a nőkkel szembeni családon belüli erőszak ellen lépnek fel, mások olyan elhanyagolt, ám figyelmet igénylő, nőket érintő betegségekre hívják fel a figyelmet, mint az endometriózis. Számos más szervezet is létezik, akik biztosan örülnek akár pénzbeli, akár tárgyi adománynak. Akár a helyi Vöröskeresztet vagy Máltai Szeretetszolgálatot is megkeresheted, hogy fogadnak-e például női higiéniai termékeket, amikhez sajnos sok nőnek és lánynak még ma sincs hozzáférése.

Tájékozódj

2019 van, pont itt az ideje, hogy végre senki ne úgy tekintsen az “F” betűs szóra, mint az ördögre. Ha a Nőnap számodra a nők tiszteletéről szól, akkor tiszteld meg őket azzal, hogy tájékozódsz, hogy megpróbálod más szempontból megvizsgálni azokat a kérdéseket, amikre alap esetben mondjuk csak vállat rándítanál. Mert nem igaz, hogy ma már ne lenne szükség a feminizmusra. Amire viszont tényleg nincs szükség, az a feminizmusról elterjedt számtalan tévhit, meg a ráragasztott sok felesleges sallang. Szóval, ha úgy érzed, tájékozódj. Ha tudsz angolul, akkor mindenképp ajánlom Chimamanda Ngozi Adichie rövid kötetét bevezetésként. Magyarul nemrég jelent meg egy esszégyűjtemény Egy ​feminista nem jár rózsaszínben, és bár még nem olvastam, sok jót hallottam róla, így ez is opció lehet.

Támogasd a nőket

Nőnap alkalmából támogasd a nőket: vásárolj olyan kisvállalkozásoktól, amiknek nők a tulajdonosai; olvasd női szerzők könyveit; ülj be a moziba nők által írt/rendezett filmekre; esetleg segíts lerombolni a nőkről kialakított téves sztereotípiákat azáltal, hogy nem járulsz hozzá a fenntartásukhoz.

És persze, ami talán a legfontosabb, hogy mindennek nem kell csak a Nőnapra korlátozódnia.

Nőnap így emlékezz meg a nőnapról @LaMimieux

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..