Így olvass többet – tippek és tanácsok

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Vitathatatlan tény, hogy olvasni jó. Mármint elsősorban könyvet, most egy kicsit felejtsük el az e-maileket, Facebook posztokat, meg a híreket. Könyveket olvasni jó. Egy jó történet megnevettet, megríkat, elgondolkodtat, tanít, motivál, szórakoztat, kikapcsol, elrepít, megváltoztat. Ez már magában elég indok arra, hogy többet olvass, nem beszélve arról, hogy bizonyos kutatások szerint napi 30 perc olvasás csodákra képes: segít csökkenteni a stresszt, segít, hogy empatikusabbak legyünk, sőt, akár még az Alzheimer megelőzésében is szerepe lehet. Az olvasástól szó szerint jobb lesz az életed, de tényleg. Szóval… Olvass többet.

Persze tudom, mondani könnyű – ténylegesen időt találni rá már nem annyira. De ahogy nekem egyszer valaki mondta, időd arra van, amire szakítasz, és ez a tanács sok más szempontból is megfontolandó. Én csak akkor jöttem rá, hogy mennyire hiányoztak a könyvek, amikor sok-sok évnyi kihagyás után visszaugrottam az aktív olvasás világába. Azóta mindig szakítok időt a könyvekre. És bár az, amennyit én olvasok, még mindig nem számít annyira soknak (kispályás vagyok azokhoz képest, akik több száz könyvet olvasnak el egy évben), van néhány tippem, ami segíthet abban, hogy többet olvass.

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Mindig legyen nálad könyv

Akárhova mész, legyen nálad könyv, mert sose tudhatod, mikor lesz mondjuk egy szabad tíz perced olvasni, mondjuk, amíg sorba állsz a postán, vagy az orvosnál, ebéd közben, esetleg ingázás alatt. Sőt, ha elég profi vagy, akár sétálás közben is olvashatsz (persze csak körültekintően és jól ismert útvonalakon!). Ha jobban szeretsz hosszabb ideig és megszakítások nélkül olvasni, akkor lehet, hogy ez a megoldás nem annyira testhez álló, de azért egy próbát megér: így ha lesz egy szabad tíz perced, amiben nem akarod nyolcvanadjára is végigpörgetni valamelyik feededet, lesz kéznél alternatíva.

Olvass elalvás előtt

Elalvás előtt olvasni már csak azért is jó ötlet, mert addig sem valamilyen kijelzőt nézel, ami pedig szépen fel tudja borzolni az alvási mintákat. Ágyban, körbepárnázva és betakarózva amúgy is csillagos ötös élmény az olvasás – csak arra figyelj, hogy legyen megfelelő világítás.

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Tűzz ki olvasási célokat

Ha te is olyan vagy, akinek jobban megy a szokások kialakítása/teendők elvégzése/stb., ha azokat leírod, egyértelműen megfogalmazod, akkor érdemes olvasási célokat kitűzni magad elé. Fontos, hogy ezek reálisak legyenek, különben oda a sikerélmény, és pont ellentétes lesz a hatás. Kezdd kicsi lépésekkel, és olyan lebontásban, ami praktikus – lehet például cél a napi fél óra, vagy a havi egy könyv, esetleg egy adott mennyiség, amit az év végéig szeretnél elérni. Kövesd ezt nyomon, és ha sikerül elérni a kitűzött célt, jutalmazd meg magad (mondjuk egy könyvvel). Ha nem, az sem gond, mert legalább megpróbáltad.

Olyat olvass, ami érdekel

Azt olvasd, ami érdekel, hiszen a kikapcsolódás a cél. Ehhez először lehet, hogy el kell olvasnod több olyan könyvet is, ami nem annyira tetszik, de egy idő után majd ráérzel, mik azok a történetek, amik vonzanak, akár műfaji tekintetben, akár valami más szempont szerint. Hihetetlenül sok könyv van odakint, és csak azért, mert mondjuk az iskolai kötelezők nem fogtak meg (anno), még nem szabad feladni a keresést. Amint rájössz, hogy nagyjából mi az, ami érdekel, máris sokkal könnyebb dolgod lesz.

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Ha nem jó, hagyd abba

Az előző ponthoz kapcsolódva fontos, hogy ha valami nem tetszik, nyugodtan hagyd abba. Semmi értelme végigszenvedni, ha egyáltalán nem élvezed a könyvet, főleg, ha csak elveszi a kedved az olvasástól. Na, jó, mondom ezt én, aki a legritkább esetben hagy félbe könyvet – de hidd el, néha tényleg jobb úgy. Ne erőltesd.

Olvass egyszerre több könyvet

Azért jó ötlet egyszerre több könyvbe is belekezdeni, mert úgy ha az egyik például épp ellaposodik, akkor ott a másik. Bátran tudom ajánlani a novellás kötetek és regények párosítását: ha egy kicsit elunnád a regényt, felfrissülhetsz egy rövidebb novellával, hogy aztán majd újult erővel merülj el a másik történetben. Ráadásul, ha több könyvbe is belekezdesz, mindig ahhoz térhetsz vissza, ami épp illik a hangulatodhoz.

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Költséghatékonyság

Valljuk be, a könyvek drágák (tudnak lenni, főleg, ha újonnan veszi őket az ember). De ez ne vegye el a kedved az olvasástól. Iratkozz be a helyi könyvtárba, és kölcsönözz könyveket – a könyvtárosok még választani is segítenek, ha épp bizonytalan lennél. Aztán ott a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahonnan nagyon sok mindent akár az e-könyv olvasódra is letölthetsz (ami egy jó befektetés lehet, egyébként). Utóbbihoz hasonló oldal a Project Gutenberg, ahonnan szintén ingyen tölthetsz le e-könyveket: itt számos nyelven érhetőek el olyan művek, melyeknek már lejárt a szerzői joga – és igen, vannak köztük könyvek magyarul is.

Próbáld ki ezeket a tippeket, ha szeretnél többet olvasni, de ne feledd: nincs nyomás és ez nem verseny, a cél az, hogy az olvasás élmény legyen, olyasvalami, amire szívesen fordítasz több időt, egyszerűen csak azért, mert szereted. 😊

Így olvass többet tippek hogyan olvass többet könyvek @LaMimieux

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..