Így legyél produktívabb

hogyan legyél produktívabb tippek @LaMimieux

Olyasvalakiként, aki mesteri fokon űzi a halogatást, tudom, hogy néha nagyon, nagyon NAGYON nehéz produktívnak lenni és rávenni magam, hogy megcsináljam, amit kell. Nincs is annál könnyebb, mint céltalanul böngészni mondjuk az Instagramot akkor, amikor valamivel határidőre kész kéne lenni. Mert ugye, úgyis lesz még rá idő.

Haha. Nem, nem lesz. Egyszer-kétszer még belefér pár éjszakázás meg napi egy liter kávé, de hosszú távon ez annyira nem mókás. Úgyhogy elgondolkodtam azon, hogy mi segíthetne abban, hogy produktívabb legyek és írtam egy listát.

1. Listaírás

A listák tök jók, hasznosak, segítenek abban, hogy motiváltabb legyél, mert nincs is jobb, mint kihúzni valamit, ami már régóta fenyegetően nézett vissza rád egy lapról. És amint kipipáltad, büszkélkedhetsz, hogy kész vagy vele. Én különösen szeretem a listákat, és nem csak azokat, amikre a teendők kerülnek. Gyakorlatilag én vagyok a Mikulás a listáimmal. Ajánlom mindenkinek, mert szuper mentálhigiénés eszköz.

hogyan legyél produktívabb tippek @LaMimieux

2. Reggelek

Van korán reggel valami a levegőben, amitől produktívabb az ember, én legalábbis biztos. Ráadásul, ha korábban kelsz, olyan lesz, mintha több óra lenne a napban. De még ha nem is kelsz fel annyival előbb, hogy sokkal több időd legyen, már egy plusz félóra is elég rá, hogy nyugodtabban indulj neki a napnak. Egy lusta reggeli után még akár a hétfő is könnyebb.

hogyan legyél produktívabb tippek @LaMimieux

3. Rutin

A struktúrák néha jók, néha rosszak. Én a rugalmasság híve vagyok (nem véletlen alakult úgy, hogy otthonról dolgozok), de azért valami minimális keret nem árt, különben tényleg csak végtelen olvasás/kockulás/felhőbámulás lenne a napból. Nem kell percre pontosan beosztanod az időd (de hé, ha neked az működik, hajrá), de sokat segíthet, ha van egy napi rutin. Amit persze aztán szépen meg is lehet szegni…

4. Környezet

A környezeted hatással van a hangulatodra, így arra is, hogy mennyire leszel produktív. Én nem vagyok túl pedáns (és bár próbálom magam a zseni meg a káosz esetével menteni, a háttérben inkább a lustaság, mintsem a zseniség áll), de tudom, hogy ha rendezett az a környezet, ahol dolgozom, akkor könnyebben is fog menni a munka és, igen, produktívabb leszek.

Rendszerezés és szelektálás Élet a mátrixon innen és túl @LaMimieux

Ezt a négy dolgot nem túl nehéz betartani, még nekem sem, és ha úgy érzed, nem vagy olyan produktív, mint lehetnél, adj nekik egy esélyt. 😉

2 comments on “Így legyél produktívabb

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..