DIY őszi illatos gyertya

DIY őszi illatos gyertya

Biztos sokan találkoztatok már olyan szebbnél-szebb és illatosnál-illatosabb gyertyákkal, mint például a Yankee Candle vagy mint ezek a szépséges-szép kézműves szójagyertyák – én teljesen beléjük szerelmesedtem, bár az abszolút befutó, amit egyszer még az éjjeliszekrényemen fogok tudni, az ez az darab, ami az oxfordi könyvtár illatát árasztja. Igen. Ilyen van. És még azt mondják, a varázslat nem létezik? Én azt mondom, hogy egy könyvtár illatú gyertya élő bizonyíték arra, hogy márpedig van varázslat. Pont.

Bármilyen varázslatosnak is hangzanak azonban, sajnos elég drágák ezek a csodagyertyák. Miután megpróbáltam elkészíteni a saját verzióimat, már értem, hogy miért kerülnek annyiba, amennyibe, de azért egyelőre maradok a saját készítésű, nem annyira varázslatos, de határozottan illatos gyertyáimnál.

Az elkészítés nem kifejezetten bonyolult, de nekem sikerült törnöm-zúznom közben. Itthon talált gyertyamaradékokat, illetve olyan gyertyákat olvasztottam be, amelyeket egyébként valószínűleg nem használtam volna el. A kanócot sem bonyolítottam túl, egyszerű felvetőfonalat használtam, amire szintén itthon bukkantam. Magát a gyertyát pedig kiürült pohárkákba öntöttem, melyek talán egyszer régen szintén gyertyák voltak – de nyugodtan lehet például lecsempült teáscsészéket vagy poharakat használni. Lényegében tehát kis szerencsével mindent fellelhetünk a ház körül (az illóolajokat leszámítva, bár nekünk abból is van kisebb gyűjteményünk, így azokkal is szerencsém volt).

DIY őszi illatos gyertya

Két “illatvariációt” készítettem, de az elkészítés módja ugyanaz minden esetben. Hogy autentikusabbnak érezzem a gyertya-ügyet, az illatok nevet is kaptak, és mivel ősz van, ahhoz kapcsolódnak a nevek, még ha kicsit elrugaszkodottak is.

Amire fontos odafigyelni: olyan viaszt vagy régi gyertyát olvassz be, ami nem illatosított, különben a végén elég furcsa aromák fognak a levegőben terjengeni. De tényleg, tapasztalatból beszélek.

DIY őszi illatos gyertya

Hozzávalók:

A “Hulló falevelek” illathoz:

 • 30 csepp narancsolaj
 • 15 csepp gyömbérolaj
 • 10 csepp pacsuli olaj
 • 10 csepp cédrusolaj

Hozzávalók

Az “Esős nap” illathoz:

 • 20 csepp narancsolaj
 • 15 csepp kubebaolaj
 • 10 csepp bergamott olaj
 • 5 csepp fahéjolaj

Mindkét gyertyához:

 • Maradék gyertyák
 • 1 evők kanál kókuszolaj
 • Üres befőttesüveg az olvasztáshoz
 • Egy fazék víz
 • Hurkapálcikák
 • Felvetőfonal/kanóc
 • Cellux
 • Valamilyen tároló a kész gyertyának

DIY őszi illatos gyertya

Hogyan:

 1. Helyezd a maradék gyertyákat és a kókuszolajt egy befőttesüvegbe, azt pedig tedd egy vízzel feltöltött fazékba, és tedd fel a forrni, amíg minden el nem olvad.
 2. Amíg megolvad a viasz, helyezd el a kanócot a leendő gyertya tartójában: egy kis darab celluxszal ragaszd az edényke aljához, majd tekerd fel egy hurkapálcikára vagy ceruzára, amíg eléggé feszes nem lesz. A pálcikát hagyd az edény tetején.
 3. Ha megolvadt a viasz, csöpögtesd bele a befőttesüvegbe az illóolajokat, keverd még egyszer össze, vedd le a tűzről, és lassan öntheted is át a kanócos tartóba. Várj pár percet, hogy kicsit hűljön a viasz, majd először egy vékonyabb réteget önts, egy pár pillanatra hagyd megdermedni, utána öntheted a többit is – mindezt lassan.
 4. Hagyd állni, amíg teljesen megszilárdul – legjobb, ha nagyjából egy napig hagyod, és csak utána gyújtod meg. Amikor már megszilárdult, vágd el a kanócot nagyjából 0,5-1 cm hosszúságúra.

Én már több soron készítettem így gyertyát: ha már nagyon nem akar égni, beolvasztom újra, kitisztítom az edénykéjét, és kiöntöm megint. Legutóbb két kanóccal kísérleteztem, hátha így jobban felolvad a gyertya egész felszíne.

DIY őszi illatos gyertya

Az elkészítés tehát nem nehéz, viszonylag gyorsan meg is van, és mint minden csináld-magad dologgal, ezzel is lehet nyugodtan kísérletezni. És ha valaki meg tudja nekem súgni a tökéletes könyvtár illatú gyertya receptjét, akkor nagyon hálás leszek!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..