DIY (ajak)ápoló

DIY ajakápoló kakaó- és sheavajból a lamimieux.com-on

Be kell vallanom, függök az ajakápolómtól. Szomorú, de ez van. Szégyellem is magam (nem). Na de a helyzet az, hogy ilyen ipari fogyasztás mellett nem lenne túl kifizetődő boltban vásárolni a kis tubusokat, egyiket a másik után, így részben költséghatékonyságból, részben pedig azért, mert jobban szeretem, ha tudom, mi van abban a termékben, amivel ilyen intim viszont ápolok, egy ideje már saját magam készítem az ajakápolómat. Ami pedig már tényleg csak egy bónusz, az az, hogy ez a kis mix nem csak ajakápolónak, de általános ápoló krémnek is jó. Csak ne lepődj meg, ha furcsán néznek rád, amikor egy ajakápolóval dörzsölgeted be a kezed (igaz történet).

Mivel nekem elég (értsd hihetetlenül durván) érzékeny bőröm van, amikor csak lehet, próbálok minél természetesebb összetételű dolgokat kenni magamra, így már korábban bevásároltam azokat az összetevőket, melyek az ajakápoló elkészítéséhez kellenek. Senki ne ijedjen meg, nincs szó horribilis összegekről, plusz ez egyszeri befektetés, tekintve, hogy én például ugyanazt a doboz sheavajat használom vagy egy éve, ha nem több, és még mindig félig van.

DIY ajakápoló kakaó- és sheavajból a lamimieux.com-on

Igazából nincs konkrét receptje, meghatározott mennyiségekkel és számokkal, de ettől függetlenül nem lehetetlen feladat elkészíteni – csak lehet, hogy utána kicsit módosítgatni kell, de hát ez a csináld-magad szépsége, vagy nem? Na de ettől függetlenül adok én útmutatást, meg tippeket, különben nem sok értelme lenne beszélni a dologról. Minden, ami kell hozzá be lehet szerezni bioboltokban, online, egyiket-másikat talán már drogériákból.

A tároláshoz én egy kiürült ajakápoló tubusát használom, mert ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás (időről-időre lecserélem, mert higiénia!) Egy dologra kell csak figyelni: az alján mindig maradjon egy vékony réteg az előző adagból, különben belefolyik a tégely belsejébe is az ápolónk a tartórész alján lévő lyukakon át, és azt nem szeretnénk. És igen, ENNYIRE ismerem az ajakápolós tubusokat.

DIY ajakápoló kakaó- és sheavajból a lamimieux.com-on

Hozzávalók:

 • Kakaóvaj
 • Sheavaj
 • Méhviasz
 • Üres ajakápolós tubus

Opcionálisan:

 • E vitamin olaj
 • Kókusz/jojoba/ligetszépe/olíva/szőlőmag olaj
 • Illóolaj

DIY ajakápoló kakaó- és sheavajból a lamimieux.com-on

Hogyan:

 1. Tegyél minden bele egy kisebb befőttes üvegbe, azt helyezd egy kisméretű lábosba/fazékba, ami fel van töltve vízzel. A lábast tedd fel a tűzre, hagyd, hogy felforrjon a víz, vedd lejjebb a lángot, és várd meg, amíg minden összeolvad, időnként megkeverheted egy hurkapálcikával.
 2. Ha minden összeolvadt, vedd ki a vízből az üveget (a gázt zárd el, és húzz kesztyűt, mert forró lesz az üveg!), tedd le valahova hűlni. Amikor már kicsit kezd kicsit megszilárdulni (ezt legegyszerűbben úgy állapíthatod meg, hogy megdöntöd az üveget, majd ha miután visszaállítottad egyenesbe, ott maradt egy vékony rétegben az üveg falán a krém, akkor kezd szilárdulni), akkor mehet az üres ajakápolós tubusba – ez legyen lecsavarva az aljáig. Óvatosan öntsd, nehogy túlszaladjon!
 3. Hagyd megszilárdulni és lehűlni a tubusban és az üvegben lévő jóságot is. Előbbit már használhatod is, utóbbira csavard rá a tetőt, és tárold hűtőben vagy kamrában, amíg legközelebb szükséged nem lesz rá – akkor olvaszd fel újra.

DIY ajakápoló kakaó- és sheavajból a lamimieux.com-on

Tippek & trükkök:

 • A mennyiségekről annyit, hogy nem kell sok, és inkább először legyen mindenből kevesebb, később könnyebb pótolni. Én nagyjából 2:1 arányban használom a kakaóvajat és a sheát, mert a shea krémesebb, én viszont szilárdabban szeretem az ajakápolómat. Plusz, kakaó illat. Nem is mondok többet.
 • Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából egy evőkanálnyi kakaóvajat használok, ehhez adok fél evőkanálnyi sheát – ezzel a mennyiséggel pedig jóóóó sokáig el vagyok látva még én is.
 • A méhviasz mértékét sajnos ki kell kísérletezni. Főleg attól függően, hogy mennyire akarjuk olvadékonyra készíteni az ajakápolót. A fenti mennyiségekhez én nagyjából két elég nagy csipetnyi viaszt használok. Érdemes először kevesebbet, aztán utólag még mindig fel lehet olvasztani, és több méhviaszt hozzáadni, amennyiben túl olajosnak, csillogónak ítéljük meg a krémet.
 • Az E vitamin teljesen opcionális, én azért használom, mert amúgy is volt itthon, de ha nincs kéznél, csak ezért ne vegyen senki. Ha használsz hozzá, elég egyetlen csepp egy akkora adaghoz, amit én is készítettem.
 • Én olajat nem használok hozzá, mert akkor túlságosan olvadós-csillogós lesz tőle, amit én nem szeretek. Aki viszont igényt tart erre, az egy-két cseppnél többet nem kell, hogy használjon ilyen mennyiséghez.
 • Ha illatos ajakápolóra vágyunk, lehet hozzáadni egy-két csepp illóolajat a mixhez, de túlzásokba ne essünk. Előtte mindenképp ellenőrizd le, hogy a használni kívánt illóolaj alkalmas-e ilyen célra. De egyébként magában is kellemes kakaós-mézes illatú lesz a dolog, így szerintem nem igényel további illatosítást.

És igazából ennyi az egész. Egyszerű, nagyszerű, megéri minden szempontból, szóval mindenkinek ajánlom. Most pedig megyek, és tetőtől talpig bedörzsölöm magam a frissen elkészített ajakápolómmal.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..