Cold brew házilag | A legjobb jegeskávé alap

cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

A nyár egyik legbiztosabb jele, amikor elkezdek literszámra cold brew-t készíteni itthon. A cold brew gyakorlatilag egy hidegen “főzött” (áztatott) kávé, amit biztos vagyok benne, hogy feleolyan elegánsan sem készítem, mint a kávészakértők, de ettől függetlenül eddig még mindig elfogyott és nem volt panasz.

cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

A finom cold brew nagy titka a durvára darált (ha, alliteráció!) kávé. Egyszóval mindenképp kelleni fog hozzá egy kávédaráló és szemes kávé, mert a gyárilag darált kávé túl apró szemű. Ezen kívül már csak szűrt vízre (ha jó a csapvizetek, az is megteszi, ha 2019-ben még mindig ásványvizet iszol literszámra, akkor egy kicsit azért szégyelld el magad, lángol a Föld), egy kancsóra/befőttesüvegre/French press-re és valami szűrőalkalmatosságra lesz szükséged.cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

Most, hogy már minden hozzávaló megvan, már csak a hogyan van hátra. Egyszerűen csak ledarálod a kávét, beleborítod egy befőttesüveg/kancsó/French press aljába, majd nyakon öntöd vízzel. Első ránézésre nem lesz túl szép látvány, leginkább egy mocsárra hasonlít a víz felszínén lebegő darált kávé.

A cold brew alap aránya nálam 3/4 csésze kávé a 4 csésze vízhez, pontosabban fordítva, mert ugye a kávé megy bele először. Ez kb. 60g kávészemet és egy liter vizet jelent. Igen, kimértem, hogy pontosan meg tudjam adni, pedig amúgy sosem szoktam, szóval szerintem ezért pacsit érdemlek.

cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

Ezután már csak annyit kell tenned, hogy egy kanállal felkevered az egészet, aztán rádobsz egy tetőt/tányért és szobahőmérsékleten állni hagyod, legalább 12 órán keresztül vagy akár kicsit tovább is. Én ilyen melegben egyébként be szoktam pár óra után dobni a hűtőbe, így legalább ha mondjuk este készítem el, akkor másnap reggel már jó hideg is lesz. Utolsó lépésként szűrd le egy másik üvegbe/kancsóba, és már lehet is inni, kész a cold brew.

cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

Amit még érdemes tudni, hogy a cold brew ütősebb koffein téren, mint a sima kávé (ezt olvastam, de ha mégsem, akkor elnézést), illetve vizesebb állagú is, ezért amikor mondjuk tejjel szeretnéd hígítani, érdemes először csak kevesebbet adni hozzá, mint normál esetben tennéd. Előbb-utóbb rá lehet érezni a megfelelő hígítási arányokra. Pár napig hűtőben egyébként simán eláll (valószínűleg tovább is, de nálunk eddig még mindig elfogyott pár nap alatt ez az adag).

cold brew jegeskávé otthon házilag @LaMimieux

Szóval röviden: 60g szemes kávét durvára ledarálsz, egy liter vízzel leöntöd, elkevered, 12 órát állni hagyod, leszűröd és hűtőben tárolod, amíg el nem fogy – ennyi a cold brew. 😉

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..