A tavasz, ami sosem akart megérkezni

tavasz @LaMimieux

Ha ma csak egy dolgon szeretnél felháborodni, íme valami, amiért abszolút megéri összevonni a szemöldököt: mindjárt vége a márciusnak, de még se híre, se hamva a tavasznak. Igen, én is a szívemhez kaptam, főleg, hogy a tavasz benne van a top négy kedvenc évszakomban. Na jó, talán még a legkedvencebb is.

Ám hiába keresem a kövek alatt, a folyó partján, vagy a lenyugvó nap fáradt sugaraiban… Mert nincs tavasz – és bár tudom, hogy hamarosan úgyis itt lesz, mégis toporzékolva várom, mert a tavaszból sosem elég. Hogy miért?

tavasz @LaMimieux

Mert amikor az első tavaszi napsugarak elkezdik melengetni a a földet, nem csak a fű kezd újra zöldellni, nem csak a fák kezdenek újra lombot ölteni, de az ember szívéről is kezdenek végre leolvadni a komor téli napok jégcsapjai – kitisztul az ég a fejünk fölött, csicseregnek a madarak, nyílnak a virágok, és IGEN, ez itt teljes mértékben egy Disney-film szinopszisa, úgyhogy le a cipővel, irány a rét, és énekeljünk-táncoljunk az erdő vadállataival azt ünnepelve, hogy újra kék az ég. Csak felejtsük el egy percre a veszettség fenyegető veszélyét a hangulat kedvéért.

Tavaly ilyenkor a világ már virágba borult és a nap sugarai melengették arcomat, ahogy a fűben ülve olvastam – utóbbival jelenleg inkább nem próbálkoznék, mert félő, hogy jégkockaként jönnék ki a kalandból, előbbi hiányától pedig zokog a virágkedvelő kicsi szívem, és éjszaka talán még hallja is majd valaki, ahogy a sötétben felkiáltok: ne, ne, csak a jácintokat ne!

Félretéve a sírás-rívást, tudom, hogy az időjáráson nem lehet változtatni (vagy mégis? És nem, nem az összeesküvés elméletekre gondolok, hanem arra, hogy tessék mindenkinek legalább kicsit környezettudatosabbnak lenni #akörnyezettudatosságszexi), és tudom, hogy előbb, de inkább utóbb, megérkezik majd a tavasz – addig pedig próbálom megtalálni a szépet a hidegben és a kopár fákban. Menni fog, mert:

Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy.

Ernest Hemingway

 

One comment on “A tavasz, ami sosem akart megérkezni

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .