5 tipp a szezonális depresszió ellen

5 tipp a szezonális depresszió ellen @LaMimieux

Akármennyire is szép az ősz, így november elejére valahogy mindig megcsappan az a meghitt, meleg hangulat, ami októberben még volt, decemberben meg majd lesz, és nem marad helyette más, csak hideg, meg korai sötétedés. Ilyenkor kopogtat az ajtón a szezonális depresszió, a drága, és bár nem egyszerű feladat legyűrni, vannak dolgok, amik segíthetnek – nekem legalábbis beváltak.

1. Sütés

A sütés abszolút terápiás tevékenység: a sütő melege, a konyhát betöltő illatok, a finom végeredmény, amit aztán megoszthatsz másokkal – ez persze minden évszakban igaz, de ősszel még hívogatóbb a konyha melege, főleg ha olyat sütsz, amitől Karácsony illatú lesz az egész lakás.

2. Társasozás

Bár korai sötétedés és a hűvös idő bekorlátozza az ember napját, a lehetőségeit nem, akármennyire is szeretné ezt elhitetni velünk a szezonális depresszió. Ezek az őszi/téli hónapok például tökéletesek a társasozásra, nálunk legalábbis ilyenkor kerülnek leggyakrabban elő a társasjátékok, akár egész estés programként is.

3. Kuckózás, magas szinten

Nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy kuckózós szezon van. Ilyenkor lehet tökéletesíteni eme művészeti formát. Mi kell hozzá? Pléd, film, gyertyafény, forró ital. Ha már forró ital, ha úgy érzed, sokat szorongsz, érdemes lehet kicsit visszafogni a kávéfogyasztást, és mondjuk átállni (koffeinmentes) teára, hátha segít.

4. Séta napközben

Menj ki a szabadba, még amikor világos van. A friss levegő mindig segít, és a négy falon túl könnyebb szebb színben látni a világot.

5. Olvasás

Én nem mondom, hogy az olvasás a válasz mindenre, de mégis. Olvass, olvass, olvass, amennyit csak tudsz, minden évszakban, ilyenkor meg főleg (csak kapcsolj lámpát és vigyázz a szemedre).

5 tipp a szezonális depresszió ellen @LaMimieux

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..