10 év, 10 tanulság

10 év 10 tanulság új év szilveszter @LaMimieux

Mindjárt vége az évnek, és ezzel együtt az évtizednek is. Mielőtt még belépünk a következőbe, összeszedtem tíz dolgot, amit ebben a tíz évben tanultam, és hogy ne felejtsem el őket a következő tíz évben sem, leírom őket itt is emlékeztetőül. Íme, ezt a tíz tanulságot viszem magammal a következő évtizedre:

1. Ne hagyd, hogy a technológia irányítsa az életedet.

Az elmúlt évtized rengeteg technológiai változást hozott, és bár alapvetően ezek közül sok hasznos, kicsit elszaladt velünk a ló. Szóval a következő évtizedben rakd le többször azt a telefont. Csak azért mert mindenki más is állandóan nyomkodja, neked még nem kell.

2. Ne hasonlítsd magad máshoz.

Ha állandóan másokhoz hasonlítod magadat, sose leszel boldog, főleg, hogyha az összehasonlítást mindig úgy hozod össze, hogy te gyere ki belőle rosszul. Csak önmagadhoz hasonlítsad magad, az egy évvel ezelőtti énedhez, vagy a tíz évvel ezelőttihez.

3. Te vagy az egyetlen, aki megváltoztathatja az életedet.

Talán ezt a legnehezebb elfogadni, de így van. Hiába várod kívülről a megoldást, nem fog jönni, csak magadra számíthatsz. Persze vannak dolgok, amikre nem igen van hatásod, de a legtöbb esetben igenis a te kezedben van az irányítás.

4. A kis dolgok számítanak a legjobban.

Ez egy univerzális igazság, és minél előbb felismered, annál boldogabb leszel. Mert a halálos ágyadon nem a materiális dolgokra fogsz emlékezni, hanem a vasárnap reggeli összebújásokra, a közös nevetésekre (vagy sírásokra), a karácsonyfa izzók fényére, ahogy megcsillannak valaki olyan szemében, aki fontos neked. Ezek a kis dolgok azok, amik számítanak. Kezd el őket gyűjteni minél előbb.

5. Arra van időd, amire szakítasz

Persze vannak dolgok, amikre “muszáj” időd szánni, de ha a nagy képet nézed, beláthatod, hogy a te döntésed, hogy mire szakítasz időt és mennyit.

6. Az időd a legnagyobb ajándék amit adhatsz valakinek.

Ha már idő, épp azért mert véges, meg mert mindenhez kell, ez a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz. Jó vele bőkezűen bánni.

7. Hallgass a szívedre.

Éljenek a listák és a mérlegelések, de ha a szívedre hallgatsz, akkor mindig jól döntesz.

8. Nem baj, ha más vagy, mint amit elvárnak.

Mindenkinek, az ég világon mindenkinek elvárásai lesznek veled szemben. Nem baj, ha nem felelsz meg nekik. Először felelj meg a sajátjaidnak. Lehetsz különc, csinálhatod a dolgokat másképp, mint az elvárt. Csak magaddal kell elszámolnod.

9. Minőség a mennyiség felett.

Ez mindenre igaz, de főleg az emberi kapcsolatokra.

10. Álmodj és ne add fel.

Mindig lesz olyan, aki azt mondja majd neked, hogy ideje leszállni a felhők közül, hogy ideje felnőni, hogy hagyd abba az álmodozást. De ne hagyd abba. Álmodj, és kergesd az álmod. Ne hagyd, hogy azok, akik már elfelejtették, hogyan kell, téged is leszoktassanak róla. Még ha soha nem is fogod elérni, akkor se add fel, mert próbálkozni és elbukni még mindig jobb, mint meg sem próbálni. Akármi is legyen az álmod, kicsi vagy nagy dolog, egyszerű vagy bonyolult, elérhető vagy elérhetetlen, egy próbát megér, ennyivel tartozol magadnak.

Viszlát jövőre!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..